Pengumuman Penting - Saya bukan TSM

Assalaamu3alaikum.... Terimakasih atas kunjungan anda ke blog ini. Saya dapati beberapa saliran internet seperti forum dan facebook telah tersalah menyampaikan maklumat mengenai artikel saya berjudul RUMPAI LAUT TIDAK MENGANDUNGI KOLAGEN. Foto yang disiarkan adalah keratan akhbar mengandungi semuka penuh artikel tulisan saya dengan judul seperti dinyatakan di atas namun isi yang ditampal ialah isi dari sebuah artikel berjudul TIADA KOLAGEN DALAM RUMPAI LAUT. Sesungguhnya saya tiada kena-mengena dengan blogger yang menulis artikel tersebut dari sebarang segi. Harapan saya kepada pencinta ilmu agar berhati-hati apabila ingin berkongsi maklumat agar berlaku adil iaitu meletakkan sesuatu betul pada tempatnya. Terimakasih. Herbalis Bahrain Samah, MD (AM), RH (AHG) www.gayahidupholistik.blogspot.com April 20, 2013

Khamis, 9 Mei 2013

Sotong Kering Selamat Dimakan?

Artikel tulisan Herbalis Bahrain Samah, MD (AM), RH (AHG) terbit dalam akhbar Sinar Harian edisi KL/Selangor pada Mei 8, 2013.   Kebelakangan ini heboh semula berita berdasarkan hasil ujian  Persatuan Pengguna Pulau Pinang (PPP) yang mendapati sotong kering mengandungi nilai kadmium beberapa kali ganda dari had yang dibenarkan. Pada tahun 2009 PPP telah menjalankan ujian rawak ke atas enam sampel sotong kering.

    Ia mendapati lima darinya mengandungi kadmium. Tiga dari lima sampel tersebut didapati mempunyai paras kadmium empat kali ganda had yang dibenarkan. Di Malaysia had tertinggi kadmium yang dibenarkan dalam makanan laut ialah 1 bahagian per sejuta (1 miligram per 1 kilogram, kependekan: ppm). Berita hasil ujian telah dilaporkan oleh sebuah akhbar tempatan pada 29 September 2009.

    Bernama (1 Oktober, 2009) melaporkan kenyataan  pengarah Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan (BKKMKK). Beliau dipetik sebagai berkata bahawa jabatan itu mendapati produk makanan laut masih selamat untuk dimakan. Ia berdasarkan hasil pemantauan melalui sampel yang diuji di mana kurang daripada satu peratus produk makanan laut positif kadmium.
     Suatu ketika dahulu tersebar berita yang menakut-nakutkan orang ramai agar tidak makan udang dengan vitamin C akan menyebabkan kematian. Ia kerana konon kandungan arsenik dalam udang akan bertindak-balas dengan vitamin C dan menghasilkan racun yang boleh membunuh. Cerita yang dihebohkan kononnya melibatkan seorang wanita yang makan udang dan kemudian minum air mengandungi suplemen vitamin C dalam bentuk larutan. Darah dikatakan keluar dari dari mata, telinga, mulut, hidung, kulit dan lidah beliau.
Cerita rekaan
      Suplemen vitamin C yang diambil oleh wanita tersebut dipercayai telah mengubah arsenik pentoksida kepada arsenik trioksida. Arsenik pentoksida dan arsenik trioksida  merupakan sebatian arsenik tidak organik. Arsenik pentoksida dikatakan amat beracun kepada kesihatan manusia manakala arsenik trioksida jauh lebih beracun.
    Namun pengambilan makanan yang mengandungi arsenik pentoksida biasanya tidak menyebabkan keracunan. Pelbagai bahan kimia yang terdapat dalam makanan yang dimakan mungkin menutralkan atau melemahkan kesan racun arsenik pentoksida dan mungkin juga arsenik trikoksida.
    Sebuah kajian oleh para penyelidik di makmal haiwan University of Illinois seperti dilaporkan dalam akhbar Chicago Tribune (25 Ogos, 1985) telah mendapati vitamin C mengubah arsenik pentoksida kepada arsenik trioksida.  Namun tidak diketahui samada para penyelidik di jabatan sains haiwan tersebut menggunakan udang dalam kajian yang mereka jalankan. Berita tersebut juga tidak menyatakan berlakunya sebarang kematian kepada haiwan kajian akibat keracunan arsenik trioksida.
    Cerita wanita mati kerana makan udang dan vitamin C yang telah tersebar diinternet sejak tahun 2001 ini dikatakan oleh ramai penganalisa sebagai sesuatu yang direka dan dibuat-buat. Begitu juga dengan cerita terkini kononnya seorang wanita meninggal setelah makan mi dan cokelat.
   Hasil ujian oleh BKKMKK pada Januari hingga Jun tahun 2009 ke atas 1,372 sampel makanan laut mendapati dua belas sampel mengandungi paras arsenik melebihi dari had yang dibenarkan iaitu antara 1.1 - 10.75 ppm. Berita Bernama berjudul Sotong Kering Masih Selamat Untuk Dimakan (1 oktober, 2009) tidak pula menyatakan makanan laut tertentu secara khusus yang mengandungi paras arsenik tertinggi.
Arsenik organik
   Menurut dokumen berjudul Guidance Document for Arsenic in Shellfish (1993) yang dikeluarkan oleh Jabatan Pertanian Amerika (pautan: http://www.speciation.net/Database/Links/US-FDA-Guidance-Document-for-Arsenic-in-Shellfish-;i762), 90 peratus arsenik dalam makanan laut ialah arsenik organik manakala 10 peratus adalah arsenik tidak organik. Arsenobetaine iaitu arsenik organik dikatakan kurang beracun dibandingkan dengan arsenik pentoksida (tidak organik).   

     Paras arsenik tertinggi dalam makanan basah di Amerika Syarikat ialah 30 ppm. Maksudnya dalam makanan kering tertentu bacaan arsenik mungkin 4-5 ganda lebih tinggi! Jabatan Pemeliharaan Alam Sekitar Ameriaka (EPA) tidak menetapkan sebarang had selamat arsenik dalam makanan. Ia hanya menetapkan had 10 bahagian ber bilion untuk air minuman dan air yang dibotolkan.
     Dokumen yang dijadikan bimbingan  itu menitik-beratkan kadar pendedahan arsenik dalam tempoh tertentu.  Dokumen tersebut mencadangkan paras maksima yang dibenarkan untuk pengambilan harian mengandungi arsenik tidak organik dari makanan bercengkerang ialah 130 ppm bagi setiap orang!
     Jadi, jika dokumen Jabatan Pertanian Amerika ini digunakan untuk mengukur paras arsenik dalam tiga sampel hasil ujian PPP yang mendapati paras arsenik empat kali ganda dari had yang dibenarkan, sebenarnya ia diterjemahkan sebagai hanya 0.4 ppm kandungan arsenik tidak organik. Andai kata angka 10.75 ppm hasil ujian pihak BKKMKK adalah untuk sotong kering maka arsenik tidak organik cuma mewakili 1.075 ppm dari jumlah keseluruhan arsenik.
Keadah dipersoalkan
    PPP tidak menyatakan kaedah ujian dijalankan. Ujian dengan kaedah (atau mesin) yang berbeza akan menghasilkan keputusan yang berbeza. Sesetengah kaedah ujian dan penggunaan mesin tertentu menyebabkan paras elemen yang diuji menjadi lebih tinggi dari paras yang sepatutnya. Mesin berteknologi rendah (dan murah) dikatakan meningkatkan risiko gangguan gelombang logam-logam lain yang akan meningkatkan bacaan paras logam yang sedang diuji.
     Oleh sebab terdapat pelbagai faktor yang boleh mempengaruhi bacaan paras logam yang diuji. Jadi, ujian yang dijalankan dengan mesin jenis paling canggih dengan hasil bacaan paling jitu perlu antara lain mempastikan tiada pencemaran sebarang logam berat di dalam udara makmal.
    Salah satu cara berkesan untuk mengelakkan keracunan logam-logam berat ialah mengelakkan sumber pencemaran sedaya yang mungkin.     Menggunakan garam gunung Himalaya dalam masakan harian adalah antara cara mudah untuk mengelakkan keracunan. Ia membantu menyelaras paras pelbagai mineral dalam tubuh. Pengambilan rumpai laut secara kerap juga mampu menyah logam berat termasuk bahan radioaktif.
    Chlorella, daun ketumbar, bawang, bawang putih dan burdock biasa digunakan untuk menyah logam berat. Tanah liat bentonite, karbon teraktivasi dan zeolite juga membantu. Karbon teraktivasi dari buluh ialah antara pilihan yang baik.

     Herba seperti shisandra (wu wei ji), milk thistle. amla (buah Melaka), triphala dan putrawali (patawali) membantu detoks hati dan seluruh tubuh. Sebahagian pengamal mencadangkan pengambilan makanan tinggi lemak terutama lemak tepu, tinggi protein dan rendah karbohidrat.
    Makanan lemak tinggi memang membantu penyerapan logam berat. Namun dari suatu sisi, makanan tinggi lemak dikatakan mengeluarkan logam berat yang terkumpul dalam sel-sel lemak.  Bersauna dengan pancaran infra merah gelombang jauh dikatakan membantu mengeluarkan logam-logam berat dari sel-sel lemak.
    Kurangkan karbohidrat terproses termasuk makanan bergula. Elakkan makanan terproses. Makanan organik adalah pilihan lebih baik dan sempurna kerana ia menyumbang pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Buah-buahan kaya vitamin C dan bioflavonoids dipercayai membantu. Suplemen multivitamin gred tinggi dicadangkan untuk membantu menyeimbangkan fisiologi. 

Sila baca artikel berjudul Keracunan Logam Berat 

Hakcipta:

Herbalis Bahrain Samah, RH (AHG)
www.gayahidupholistik.blogspot.com