Minggu lepas Malaysia digemparkan dengan
berita iaitu Kementerian Kesihatan menngantung pengimpotan 11 produk berasaskan
kanji ubikayu buatan Taiwan. Langkah Kementerian Kesihatan tersebut berikutan
langkah pihak berkuasa Singapura mendapati sesetengah bebola kanji ubi kayu
buatan Taiwan yang digunakan dalam minuman teh bubble didapati mengandungi asid
maleic.
Menurut pengarah Kanan Jabatan Keselamatan
dan Kualiti Makanan, puan Noraini Datuk Mohamad Othman penggunaan asid maleic
sebagai aditif (bahan tambahan) dalam makanan adalah dilarang menurut
Undang-undang Makanan 1985. Pengambilan acid maleic pada dos tinggi pada tempoh
yang lama akan menyebabkan kegagalan buah pinggang.
Puan Noraini juga dipetik sebagai berkata
bahawa mereka yang telah memakannya (teh bubble mengandungi asid maleic) tidak
perlu bimbang kerana pengambilan secara sekali sekala pada dos rendah tidak
berbahaya.
Pihak berkuasa Singapura pula iaitu
Agri-Food and Veterinary Authority (AVA) telah menjalankan ujian ke atas 66
produk berasaskan kanji dari Taiwan dan mendapati 11 produk mengandungi asid
maleic. Menurut AVA lagi bahawa sebahagian besar produk yang dikesan
mengandungi asid maleic merupakan bebola kanji yang digunakan dalam penyediaan minuman
teh bubble.
Rantau Asia bimbang
Beberapa akhbar dari negera China seperti
Shanghai Daily dan People's Daily Online (29 Mei, 2013) melaporkan bahawa pihak
berkuasa Shanghai telah menguji produk-produk dua buah syarikat Taiwan yang
menjual minuman dan pencuci mulut di Shanghai. Ujian mendapati produk-produk
kedua-dua syarikat tersebut mengandungi asid maleic.
Namun ia dinafikan oleh kedua-dua syarikat.
Pengusaha The Meet Fresh (Xian Yu Xian) menunjukkan laporan
agensi yang menjalankan ujian yang menunjukkan produk mereka bebas dari asid
maleic manakala pengusaha kedai Yu Gui Ren di Huaihai Road memberitahu mereka
menerima bekalan kanji dari Wilayah Gansu, China.
Adakah kerajaan Taiwan membenarkan asid maleic digunakan seabagai aditif
dalam produk makanan? Jawapannya ia dilarang. Sebuah berita yang disiarkan
dalam Want China Times (14 Mei, 2013) menyatakan bahawa pihak berkuaa kesihatan
Taiwan telah merampas lebih kurang 25 ton produk dan bahan ramuan mengandungi
asid maleic dari dua buah kilang. Rampasan dilakukan berikutan aduan yang
menyatakan bahawa sesetengah pengilang menambah asid maleic dalam produk
keluaran mereka.
Bebola kanji dalam teh bubble memiliki sifat tersendiri yang menyebabkan
teh bubble digemari ramai. Bebola kanji bukan sahaja lembut namun ia juga
bersifat anjal. Rasa unik bebola apabila berada dalam mulut disertai rasa teh
dengan pelbagai pilihan perisa menjadikan teh bubble minuman yang laris. Bahan
yang dicampurkan ke dalam bebola kanji ubi-kayu untuk mendapatkan keanjalan
tidak lain tidak bukan ialah asid maleic.
Apabila berita mengenai asid maleic disiarkan oleh media cetak dan media
elektronik, maka ramai peminat teh bubble tertanya-tanya mengenai bahaya asid
maleic. Sebahagian besar peminat teh bubble termasuk pelajar-pelajar universiti
yang penulis temui menyatakan mengapa asid maleic tidak dibenarkan digunakan
dalam makanan sebagai aditif sedangkan bukankah ia wujud secara semulajadi
dalam buah-buahan tertentu seperti anggur dan epal.
Meluruskan kekeliruan
Kekeliruan timbul kerana sebutan asid maleic
hampir sama dengan sebutan asid malic. Kedua-duanya ialah asid dikarboksilik
(mengandungi dwi COOH, disebut sebagai C ikatan ganda dua OH) di mana setiap
sebatian terdiri dari empat atom karbon. Namun dari segi struktur kedua-duanya
berbeza: asid maleic mengandungi ikatan ganda dua manakala asid malic
mengandungi hiroksil (OH). Sila semak diagram.
Asid malic samada bentuk semulajadi asid L - malic (bentuk semulajadi
terdapat dalam buah-buahan tertentu), atau DL - malic (sintetik) memang diakui
oleh FDA Amerika Syarikat sebagai bahan yang secara umum diketahui selamat
(GRAS, generally recognised as safe). Sebaliknya asid maleic digunakan sebagai
pelembut plastik (plasticizer).
Sebaliknya, seperti telah dinyatakan di atas pengusaha-pengusaha bebola kanji ubi kayu Taiwan menambah asid maleic bertujuan melembutkan bebola bagi mendapatkan sifat anjal.
Sebaliknya, seperti telah dinyatakan di atas pengusaha-pengusaha bebola kanji ubi kayu Taiwan menambah asid maleic bertujuan melembutkan bebola bagi mendapatkan sifat anjal.
Sesetengah orang tidak terliur langsung walau pun ditawarkan minum teh
bubble secara percuma. Pertama kerana sebahagian besar kios-kios yang menjual
teh bubble boleh dikatakan tidak mempunyai logo halal. Jadi, ketika pertama
kali melihat bebola perang/ungu mereka ragu-ragu ia mengenai status kehalalannya.
Mereka mengsyaki ia diperbuat dari bahan-bahan haram seperti gelatin. Jika bebola
tidak diperbuat dari bahan-bahan haram, mereka mengesyaki mungkin terdapat
bahan-bahan lain yang digunakan untuk menyediakan teh bubble mengandungi
bahan-bahan tidak halal.
Dari Abu Muhammad, Al Hasan bin Ali bin Abu Thalib, cucu Rasulullah SAW
dan kesayangan beliau RA telah berkata : "Aku telah menghafal (sabda) dari
Rasulullah SAW: “Tinggalkanlah apa-apa yang meragukan kamu, gantilah dengan apa
yang tidak meragukan kamu."
[HR. Tirmidzi no 2518 dan Tirmidzi berkata: Ini adalah Hadis Hasan Shahih, an-Nasai no.5711,8/327-328, Ibn Hibban dan al Hakim].
[HR. Tirmidzi no 2518 dan Tirmidzi berkata: Ini adalah Hadis Hasan Shahih, an-Nasai no.5711,8/327-328, Ibn Hibban dan al Hakim].
Tinggalkan
syubhah
Tiada siapa boleh salahkan golongan di atas. Dalam Islam sifat warak bermaksud
sikap berhati-hati
terhadap sesuatu perkara syubhah kerana takut terjerumus kepada perkara haram.
Warak bukanlah seperti difahami oleh sesetengah orang yang mengganggap seorang
yang warak sebagai seorang yang merendah diri, berjalan tunduk atau agak
kelihatan naif.
Sesungguhnya meninggalkan perkara syubhah dan mengambil yang
halal akan melahirkan sifat warak. Mereka yang terlalu bermudah-mudah dalam
soal hukum dengan meremehkan bimbingan agama dan berjinak-jinak dengan perkara
syubhah akan berani melakukan perkara haram.
Tambahan pula, seorang mukmin yang berakal jernih dan kuat imannya tidak
mudah-mudah untuk minum atau makan barangan buatan negara-negara bukan Islam
kecuali sesuatu produk keluaran negara-negara tersebut benar-benar disahkan halal
oleh badan Islam yang berautoriti sebagaimana JAKIM di Malaysia.
Sebelum teh bubble buatan Taiwan atau negara-negara lain bukan Islam membanjiri pasaran mereka (golongan tidak terliur) hidup sihat dan bahagia juga dengan minum pelbagai jenis air yang menyihatkan seperti teh, kopi dan mungkin teh herba.
Sebelum teh bubble buatan Taiwan atau negara-negara lain bukan Islam membanjiri pasaran mereka (golongan tidak terliur) hidup sihat dan bahagia juga dengan minum pelbagai jenis air yang menyihatkan seperti teh, kopi dan mungkin teh herba.
Secara keseluruhan teh bubble kaya dengan gula. Tidak pula diketahui samada
gula yang digunakan ialah sukros atau glukos. Kedua-duanya tidak baik untuk
kesihatan jika diambil pada kuantiti tinggi apatah lagi minum minuman manis
dijadikan kelaziman sepanjang masa. Kajian sains menunjukkan fruktos dari sirap
jagung tinggi fruktos lebih berbahaya dari sukros.
Huffington Post (21 September, 2012) melaporkan bahawa sekumpulan
penyelidik German dari University Hospital Aaachen telah menemui kelumit
bahan-bahan kimia karsinogen (menyebabkan kanser) dalam sampel-sampel bebola
ubi kayu. Semua sampel bebola telah diambil dari kedai-kedai di barat daya
German yang berasal dari Taiwan. Para saintis tersebut telah menemui styrene,
acetophenone dan bahan-bahan mengandungi bromin di mana ia tidak sepatutnya
berada dalam makanan.
Mungkin teh bubble juga kaya dengan bahan
pewarna tiruan. Gula tinggi dan pewarna tiruan dikaitkan dengan sifat degil dan
sukar fokus.